Klops z mięsa mielonego obkładam aromatycznymi plastrami. Zdaniem mojej rodziny to pieczeń na medal
Kotlety mielone są smaczne, ale ciężkostrawne. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest przerobić mięso mielone na inną potrawę. Doskonałą propozycją jest klops, który piecze się w piekarniku. Zastąpienie smażenia pieczeniem wychodzi na zdrowie, a dzięki aromatycznym plasterkom pieczeń jest niezwykle soczysta. Moja rodzina uwielbia ten obiad, a ja lubię go robić to bardzo proste.
Z jakiego mięsa zrobić klops?
Na klops najlepiej wybrać niezbyt chude mięso, bo dzięki temu pieczeń wyjdzie soczysta. Może to więc być mielona wieprzowina lub mięso wieprzowo-wołowe. Można też sięgnąć po zmielone mięso z ud kurczaka lub z udźca indyczego. Dodatek wędzonego boczku sprawia, że danie wychodzi jeszcze bardziej soczyste, a także aromatyczne i pełne smaku.
Jak zrobić klops z mielonego mięsa i plastrów boczku?
Masę na klops przygotowuje się podobnie, jak na kotlety. Też warto do niej dodać namoczoną i odciśniętą bułkę lub trochę tartej bułki. Ten dodatek sprawi, że klops po upieczeniu nie będzie mocno zbity i zachowa przyjemną pulchność. Aromatu tej potrawie dodadzą: podsmażona cebulka, czosnek, przyprawy i musztarda. Za spójność kawałków mięsa będzie zaś odpowiadać jajko.
Przepis: Klops w plastrach boczku
Klops z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego pieczony w plastrach wędzonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyObierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek na złoty kolor, wystudź. W misce połącz mięso mielone, przestudzoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą i musztardę. Masę dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
- Formowanie klopsaNa blacie ułóż plastry wędzonego boczku, tak, by na siebie lekko nachodziły. Na powstały prostokąt połóż podłużny wałek uformowany z mięsnej masy. Owiń go plastrami boczku, w razie potrzeby zepnij plastry wykałaczkami.
- Pieczenie klopsaKlops umieść w naczyniu do zapiekania. Przykryj je, klops piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywę, włączyć termoobieg i ładnie zrumienić boczek.
Jak podać klops z mielonego mięsa?
Klops po upieczeniu warto pozostawić na 5-10 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki. Potem trzeba go pokroić w plastry i podać np. z gotowanymi ziemniakami, sosem pieczeniowymi i surówką. Dobrze też będzie pasowała do niego ugotowana kasza jęczmienna lub gryczana, a także groszek duszony z marchewką czy buraczki na ciepło.